Vi har et imponerende antall ulike skogtyper i Norge. Alt fra edelløvskog med bøk og eik i sør til fjellbjørkskog i nord. Vi har til og med regnskog!
For å oppleve regnskog trenger du ikke dra lenger enn til Trøndelag, Vestlandet eller Nordland!
Skogen er viktig for mange – artene som bor der, mennesker som bruker og lever av skogen, samfunnet rundt og klimaet. Og det er fortsatt mye vi ikke vet! Kanskje ligger svaret på flere av fremtidens utfordringer her?
Et økosystem i dårlig stand
Dessverre er skog det økosystemet som kommer dårligst ut i vurderingen over hvordan det står til i naturen vår.
Skog er den naturressursen vi mennesker utnytter hardest. Vi bruker trevirke til mye, deriblant materialer og energi. Ofte er det også skogen som må vike til fordel for byggeprosjekter og infrastruktur.
Det kalles for flatehogst når alle trærne i et område hogges på en gang. Det er særlig ved denne typen skogbruk at livet i skogen påvirkes negativt. Hele 70 prosent av skogen i Norge har blitt flatehogd eller er påvirket av flatehogst.
Plantet skog
Flatehogst, planting av nye trær og intensiv skogsdrift fører til at skogen som vokser opp igjen etterpå ofte består av ett treslag, med trær som er like gamle og høye. Siden de nye trærne ofte plantes tett i tett, slippes lite sollys ned på skogbunnen, noe som gjør at få planter kan trives og vokse der.
Det blir færre og færre skogområder som ikke er sterkt påvirket av mennesker. Mange av oss har kanskje aldri sett en ekte naturskog.
Naturskog
Naturskog er skog som aldri har vært flatehogd, og hvor det er få spor etter tidligere tiders utnyttelse av skogen.
I en naturskog finnes det mange ulike treslag i ulike aldre og størrelser og mange døde og døende trær. Mer lys slipper til på skogbunnen, og det finnes et mylder av liv!
Særlig tilgangen på døde trær er viktig for mange av de utrydningstruede artene i skogen. Så mye som 6000 – 7000 ulike arter lever i eller av døde trær.
Vi antas å ha rundt 30 prosent naturskog i Norge. Kun fire prosent av skogen er over 160 år gammel. Av virkelig gammel skog som er tilnærmet uten spor fra mennesker har vi så lite som 1,7 prosent igjen.
Selv om skog som er flatehogd og gjenplantet får bli eldre enn 160 år, utvikler de ikke samme variasjon, kvalitet eller mangfold som skog som har vært gammel over lang tid. Derfor er det viktig for naturmangfoldet å ta vare på de eldste og lite hogstpåvirkede skogene.