Så langt har «Skogen – mer enn bare trær» gitt penger til 40 forskjellige prosjekter og aktiviteter i skog. Her finner du noen eksempler på søknader som har fått tilskudd av oss.

Miljøagentene på skogtur i Tillermarka

Miljøagentene er barnas miljøorganisasjon. I år har de valgt å jobbe ekstra mye med dyr og natur, og søkte om å dra på tur til Tillermarka under landsleir i Trondheim sommeren 2024. Da Miljøagentene var på besøk ville politikerne gjøre om skogen til et industriområde. Det var mange lei seg for. Nå har heldigvis kommunen ombestemt seg, og har vernet Tillermarka!

Foto: Miljøagentene/Wanda Nordstrøm

Under turen delte miljøagentene seg opp i grupper. Noen miljøagenter gikk på tur til et naturreservat og utforsket blant annet forskjellige moser på myra. Andre gikk en kortere tur for å utforske naturen, og bli kjent med insekter og fugler.

Turen var et samarbeid med La Tillermarka Leve, Naturvernforbundet og Birdlife Norge.

Foto: Miljøagentene/Wanda Nordstrøm

Kelofuru og sprettmugg til Røros

Naturvernforbundet i Røros og Holtålen fikk biolog, professor og forfatter Anne Sverdrup-Thygesson på besøk. Hun snakket om sin nye bok «Skogen: om trær, folk og 25 000 andre arter».

Foto: Martin Røsand

Nesten 100 personer møtte opp og lærte om alt fra den lynraske sprettmuggen til tusen år gamle kelofuruer. Den intense hogsten av de eldste skogene er dårlig nytt for tusenvis av arter, fortalte hun.

Oppdagelsesferd i Trollskogen


Fidel Tigrinja Morsmål Forening jobber med morsmålsundervisning til barn gjennom skole og aktivitetsdager. 50 familier med 90 barn fra Rogaland benytter seg av skole- og temadagene. Våren 2023 arrangerte de turer til Trollskogen og Alsvik natursenter.

Før turene arrangerte foreningen workshop om skog på skolen, hvor barna lærte noen kjennetegn på trær og planter i skogen. Barna lærte også om ulike landskap. Ute i skogen fikk barna utforske fritt og prøve seg frem med det de hadde lært. Turene ble ledet av lærere og assistert av ungdom som lærte bort navn på både norsk og tigrinja.

Til sammen deltok over 130 barn på turene.

Abigail Solomon og Elim Tesfaldet Kidane på tur! Fotograf: Solomon Gebru

– Målet var å lære gruppen om skogens mangfold på en enkel og praktisk måte, samtidig som vi ønsket å øke kunnskapen om hvordan vi kan bidra til å bevare den, forklarer Fidel Tigrinja Morsmål Forening.

Et annet mål var at gruppen skulle bli bedre kjent med skogen, og ikke føle seg fremmed for å være der.

Ble bedre kjent med gammelskogen

Naturvernforbundet i Trøndelag fikk penger til å arrangere et helgekurs i kartlegging av arter i gammel gran-naturskog.

Fotog: Naturvernforbundet i Trøndelag/Marina Gørtz, På bildet: Råg Ranes, Susanne Strickland, Terje Nordvik, Torstein Dahl Johansen, Ola Eriksen Eian, Ingerid Angell-Petersen og Rebekka Ween.

Kurset ble holdt i Lierne nasjonalpark og i Strömsund kommune i Sverige. Ole Jacob Sørensen og Håkon Holien er eksperte på ulike artsgrupper og var guider under turen.

Under turen fant de forskjellige sopp og lav, og så utallige spor etter dyr og fugl. De var også så heldige å høre både lavskrike og jerpe!

Juletrefest i Bergerskogen

På Nesodden står enda en kjær nærskog i fare for å bli et boligområde. Dette vil blant annet Nesodden Natur og Ungdom gjøre noe med, og arrangerte juletrefest i Bergerskogen for å skape bevissthet og engasjement for saken. I skogen pyntet de et juletre med lenker, og oppfordret turgåere til å henge opp ønsker på treet.

Foto: Agnes Lægreid


Før juletrefesten arrangerte juleverksted med risgrøt og julelenker de senere hang opp. Deltagerne fikk et foredrag om skogbruk på Nesodden og ulike begreper, og lærte om Bergerskogensaken. I etterkant har de arrangert festival for å sette oppmerksomhet på utbygging i Bergerskogen.

Tok med skogen på kafé

Naturvernforbundet i Steinkjer utarbeidet en utstilling om skogen som stod på Kulturkafé Hegdahl-gården i over tre måneder.

Foto: Åsmund Nordgulen

– Vi har gjort mye forskjellig med midlene vi fikk! Vi har hatt flere kvelder med blant annet foredrag fra forskere og ulike musikk- og kulturinnslag, forteller arrangørene.

Sammen med Miljøagentene arrangerte de også Barnas Dag, med høytopplesning av eventyret om Tubatrollet.  

– En god gjeng på 25 barn møtte opp. Eventyret var direkte knyttet opp til skogutstillingen vår, der du blant annet finner sommerfuglmygg, hornmidd, lav, bjørn, maur og spetter, forteller de.

Sammen med Nord universitet arrangerte skoggruppen også et dagsseminar, med fokus på forskning rundt skog. Dagsseminaret var også støttet av statsforvalteren og Steinskjer kommune. Her deltok 140 mennesker fra skognæringen, forskermiljø, offentlig forvaltning og andre interesserte.

Foto: Åsmund Nordgulen

Sandfuruskogen fikk eget seminar

I samarbeid med Besøkssenter Skog arrangerte Naturvernforbundet i Sør-Østerdal et seminar om sandfuruskog.

Foto: Anno Norsk Skogmuseum/Natalie Sørlie

Seminaret gikk over to dager. Den første dagen ble tilbragt på fagseminar på Anno Norsk Skogmuseum med et spennende program med kartlegging av skog som fokus.

Så var det tid for å komme seg ut i sandfuruskogen på dag to. Deltagerne fikk oppleve vernet sandfuruskog, sandfuruskog som skal bli solkraftverk og sandfuruskog som kanskje skal bli et boligområde. På turen lærte 50 deltagere fra mange ulike organisasjoner og institusjoner om sandelskende sopper og insekter som lever i sandfuruskogen.

– Vi er veldig fornøyde med arrangementet og satser på lignende seminarer hver høst fremover, sier Sigrun Skjelseth som er daglig leder for Besøkssenter Skog.

Tillermarka-marken ble hørt

Nå er heldigvis Tillermarka bevart( til landbruk, natur og friluft), men det skjedde ikke av seg selv! La Tillermarka leve fikk støtte til å skape engasjement blant folk i Trondheim for å stoppe utbyggingsplanene.


Den engasjerte gjengen tok med skogen til byen, og stilte ut bilder fra Tillermarka på City Syd i Trondheim. De arrangerte også en tegnekonkurranse for barn og ungdom.

Verdens lengste Tillermark! Foto: Maiken Berg

– Barnas tegninger ble brukt til å lage verdens lengste Tillermarka-mark! Marken hang på kjøpesenteret for å vise hvor viktig Tillermarka er for lokalbefolkningen, forteller arrangøren.

Så tok de med folket til skogen og arrangerte flere turer og aktiviteter i Tillermarka. 

 – Vi ønsket selvfølgelig aktiviteter i skogen også! Vi har for eksempel arrangert en fugletur med Birdlife, og en bærtur med bålkaffe og deling av gode opplevelser. Vi har også hatt møte med grunneiere og gjennomført en lokalhistorietur og en tur med Naturvernforbundet i Trøndelag hvor vi jaktet på spor i snøen, forteller de.

På faglig skogtur med lokalsamfunnet i Tillermarka, Foto: Line Martinussen