Vi mennesker har lange tradisjoner for å utnytte skogen til mat og medisiner. Særlig i samisk kultur er kunnskap om hva som finnes av spiselige nyttevekster i naturen viktig. Samiske tradisjoner vektlegger at man skal høste varsomt, og ikke ta mer enn det som trengs. På denne måten kan senere generasjoner få glede av de samme ressursene.
Skogen er full av smakfulle, spiselige og næringsrike planter, sopp og bær. Her er noen eksempler på mat du kan hente fra skogen til ulike årstider.
Husk at det er viktig å være helt sikker på hva du plukker før du spiser noe du har høstet selv, og at man alltid skal ha tillatelse av grunneier før man sanker noe som potensielt kan skade trærne, som sevje, bark eller skudd.
Her er noen eksempler på hva man kan lage med råvarer fra skogen fra Sopp- og Nyttevekstforeningen.
Vår
Sommer
Høst
Bærekraftig sanking
I tillegg til å bare plukke arter som du kjenner, er det noen ting det er nyttig å tenke over for å ikke skade deg selv eller naturen når du sanker.
Hvis du er i et verneområde kan det finnes regler for hva det er lov å plukke. Her kan du lese mer om hvordan man finner verneområder og verdifull skog.
Det er lurt å se seg rundt før man sanker. Ser plantene eller soppen frisk ut? Vokser den i friske omgivelser, eller er det tegn på at vannet eller jorda kan være forurenset?
Bruk din egen kunnskap og det som er tilgjengelig på nettet, som for eksempel på Artsdatabanken. Er det en vanlig eller sjelden art? Unngå arter på rødlista, og pass på at du ikke bidrar til at fremmedarter sprer seg.
Sist men ikke minst, ta bare det du trenger. La det stå igjen nok til at arten klarer seg, og at det er nok til andre arter som kan være avhengig av den.