Når vi er ute i skogen, omgitt av trær, fuglesang og lyden av en rennende bekk, føler vi oss som en del av noe større. Det er rett og slett bra for vår fysiske og mentale helse å være i skogen, selv bare en kort tur.

Dette er kanskje en av grunnene til at mange opplever det som trist og dramatisk når favorittskogen nær der de bor hogges uten forvarsel.

Her har vi samlet tips til hva du kan gjøre for å ta vare på favorittskogen din, og hvordan du kan engasjere deg mot nedbygging og hogst.

1. Plukk søppel

Få det som en vane å ta med deg en pose når du skal ut på tur. Kommer du forbi søppel på turen kan du plukke det opp og kaste det når du kommer hjem. En natur fri for søppel er fint for både mennesker og dyr.

2. Bygg fuglekasser

Tidlig på våren leter fuglene etter et trygt sted å bo for å oppdra ungene sine. Mange småfugler sliter fordi de bor i trær, og vi mennesker hogger trær året rundt, selv i den sårbare tiden på våren når de får unger.

Du kan hjelpe dem ved å bygge en fuglekasse, men du må følge fuglekassebyggerens lover:

1. Ikke heng opp flere kasser enn du klarer å passe på
2. Fest kassene sånn at de ikke skader trær eller kan falle ned
3. Forstyrr ikke fuglene under reirbygging og egglegging
4. Ikke rør egg og unger
5. Rens kassene når hekkesesongen er over

Hvis du skal henge opp fuglekasser på andre steder enn din egen eiendom, er det viktig å ha tillatelse fra grunneieren. De aller fleste er positive til at det henges opp kasser, men det er alltid lurt å spørre først.

På bildet: Olina Søyland Bru, Jon Norendal Bjellås. Foto: Tommy Strømmen

3. Finn verneområder og verdifull skog

Ved hjelp av digitale kartverktøy kan du lære mer om skogen i nærmiljøet ditt, sjekke om skogen er vernet, og se om det lever truede arter der.

Skogambassadør Olina Søyland Bru, Seierstenmarka i Frogn. Foto: Tommy Strømmen.

5. Let etter sjeldne arter

Dersom det finnes sjeldne arter i skogen, er de som vil hogge eller bygge der, pliktet til å ta hensyn til det. Finnes det mange sjeldne arter, kan det faktisk være at hogsten må stoppes.

Storporet flammekjuke. Foto: Helene Lind Jensen.

6. Påvirk lokalpolitikerne

Planer om nedbygging kan alltid stoppes – men jo tidligere du kan påvirke, desto bedre. Vi har laget en guide til deg om hvordan du kan påvirke lokale politikere.

7. Skap oppmerksomhet

Det finnes mange måter å skape oppmerksomhet rundt saken på:

Aktivistkurs i Bodø 2024. Foto: Nikolai Myrvoll, Natur og Ungdom.