Skogen gir oss materialer vi er helt avhengig av. Vi trenger tømmer til blant annet boligbygging, redskaper, papir og ved. Stadig flere ser til skogen for grønne, mer miljøvennlige løsninger.
Skogen er under et stort press, og er den naturtypen som kommer dårligst ut i vurderingen av hvordan det står til i naturen vår.
For å gjøre forholdene for livet i skogen bedre må det tas bedre vare på den, både gjennom skogvern og mer miljøvennlig skogsdrift.
Bli en pådriver for endring
Du kan være med på fremme vern av skog eller inspirere skogeiere til å drive skogen sin mer bærekraftig.
Et fint sted å starte er ved å lære mer. Les for eksempel mer om om skog i Norge og skog og klima.
Ha god dialog med lokalpolitikere og skogeiere. Her finner du flere eksempler på hvordan du kan bli en pådriver.
Status på skogvern i Norge
I Norge har vi forpliktet oss til å bevare 30 prosent av naturen på land (og i ferskvann og til havs) gjennom FNs naturavtale.
I 2016 bestemte Stortinget at 10 prosent av norsk skog skal vernes, men så langt er bare 5,4 prosent vernet.
Vi har vernet mest av skogen med lavest naturmangfold. Det er ofte skogen som ligger nærmere fjellet. Vi har vernet minst av den lavereliggende skogen med større naturmangfold.
I dag skjer vern av skog gjennom en ordning kalt frivillig vern. Gjennom denne ordningen får skogeiere penger for å verne skogen sin.
Mange skogeiere ønsker å verne skogen sin på denne måten, men vernet går sakte siden det ikke er nok penger på statsbudsjettet. Mange skogeiere får derfor avslag.
Flere skogeiere ønsker å drive mer bærekraftig
Flere skogeiere ønsker også å endre måten de driver skogen på, for å ta bedre hensyn til natur og miljø. I stedet for å hogge alle trærne på en gang, velger de å la flere trær stå igjen. Tas det samtidig mer hensyn til gamle og døde trær, kan dette være bra for dyre- og plantelivet i skogen.
Skoger med større variasjon – i denne sammenheng flere døde trær og flere treslag i ulike aldre – gjør også skogen mer robust i møte med klimaendringer.